07.02.2018 09:06 Wiek: 17 days
Kategoria: Inwestycje, Termomodernizacja budynku usługowego (przychodni lekarskiej) przy ul. Norwida

Remont przychodni lekarskiej przy ul. Norwida zakończony

Zakończył się długo wyczekiwany przez mieszkańców Działdowa remont przychodni przy ul. Norwida. Prace trwały od lipca 2017 r. Warto przypomnieć, że na realizację projektu pt. "Kompleksowa termomodernizacja budynku usługowego (przychodni lekarskiej) przy ul. Norwida" Gmina-Miasto Działdowo otrzymała dofinansowanie w wysokości 518 636,44 zł ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020, Oś priorytetowa 4 - Efektywność energetyczna, Działanie 4.3 - Kompleksowa modernizacja energetyczna budynków, Poddziałanie 4.3.1 - "Efektywność energetyczna w budynkach publicznych".


Podczas remontu wykonano szereg prac energooszczędnych takich jak: wymiana stolarki okiennej i drzwiowej, izolacja fundamentów, docieplenie ścian zewnętrznych, stropodachu i stropu piwnicy, montaż energooszczędnego oświetlenia typu LED, modernizacja węzła cieplnego i remont instalacji centralnego ogrzewania. Budynek przychodni jest pierwszym budynkiem należącym do Gminy-Miasto Działdowo, w którym zastosowano odnawialne źródło energii w postaci montażu kolektora słonecznego do podgrzewu wody na dachu budynku - mówi burmistrz Grzegorz Mrowiński. Dzięki tym wszystkim działaniom budynek będzie zużywał mniej energii, co przełoży się na zmniejszenie kosztów jego eksploatacji.

 

Ale przeprowadzona inwestycja, to nie tylko prace termomodernizacyjne. W ramach projektu wykonano m.in. nową elewację, zostały wyremontowane schody i podjazd dla osób niepełnosprawnych, zmodernizowano łazienki, dokonano wymiany instalacji kanalizacyjnej i wodociągowej, pomalowano ściany wewnątrz przychodni. Budynek zyskał nowy, estetyczny wygląd - tak odmienny od dotychczasowego, znanego mieszkańcom. Mieszkańcy Działdowa mogą korzystać z usług medycznych w nowych, lepszych warunkach - dodaje burmistrz.

 

Co ciekawe, na budynku zawisły budki lęgowe dla ptaków - taki wymóg narzucony został decyzją Regionalnego Dyrektora Ochrony Środowiska w Olsztynie, co jest coraz częściej spotykane przy prowadzeniu prac termomodernizacyjnych.